příroda se probouzí

26. únor 2017 | 12.09 | rubrika: první rubrika

                                                                                                                                        Jaro   

                                                                                                         aneb  příroda se probouzí

Výsledek obrázku pro jaro tapety bledule                     Výsledek obrázku pro zima                                                                                              Když příde jaro,zvířata,se začnou probouzet a ptáci začnou přilétat k nám.Ptáci si začnou stavět svoje hnízda,a začnou kláct vajíčka:  Také zvířata si zalezou do doupat a začnou svá mládˇata krmit.Potom ptáci začnou malé ptáčky  učit létat .A zase je tu mráz.Zalezou si do doupat,a začne zima.Další rok je to úplně stejně.

pt__e_499e9dd314   Výsledek obrázku pro koloušek

Související články

| hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 1 (1x)

RYS

18. únor 2017 | 08.49 | rubrika: první rubrika

RYS    Rys je rod středně velkých kočkovitých šelem severní polokoule. Mezi typické znaky rysů patří licousy, štětičky na ušních boltcích, krátký ocas, dlouhé nohy a 28 zubů (oproti 30 běžných u většiny jiných koček). Celkem se u rysů uvádí dvanáct unikátních evolučních znaků 

Rysové prošli evolučním vývojem, na jehož konci stojí současné čtyři druhy: dva žijí v Severní Americerys kanadský a rys červený, ohrožený rys iberský obývá rezervace ve Španělsku a několik málo zvířat snad ještě přežívá v Portugalsku. Rys ostrovid je ze všech rysů největší a má také největší areál rozšíření; původně žil v celé Eurasii, ale v Evropě byl na mnoha místech vyhuben. Společným předkem těchto čtyř druhů byl Lynx issiodorensis, jenž žil v pliocénu a pleistocénuKarakal a kočka bažinná se kvůli chomáčkům chlupů na konci uší někdy také označují jako rysové nebo rysci. S rysy rodu Lynx ale nejsou nijak zvlášť příbuzní.

Rysové preferují habitat v podobě lesních společenství mírného pásu. S výjimkou rysa iberského jsou rozšířeni na velkém území v poměrně hojných počtech a nehrozí jim v globále nebezpečí vyhubení. Zatímco v indiánské mytologii zaujímali důležité postavení, v evropské kulturní oblasti měli v zásadě jen pověst divoké šelmy.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Výsledek obrázku pro rys mládě     Výsledek obrázku pro rys

Související články

| hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 1 (1x)

vraní oko

10. únor 2017 | 17.04 | rubrika: první rubrika

 vraní oko    Jedná se o vytrvalé byliny s oddenkyListy jsou jednoduché, řapíkaté, v jediném přeslenu na vrcholu stonku, přeslen je čtyřčetný až mnohočetný. Čepele jsou celistvé, kopinaté až vejčité. Jedná se o jednodomé rostliny s oboupohlavnými květy. Květy jsou jednotlivé, na vrcholu stonku. Okvětí se skládá ze 3-8 okvětních lístků, ve 2 přeslenech, okvětní lístky vnějšího přeslenu jsou zelenavé, vzácněji bílé a kopinaté až vejčité, lístky vnitřního bývají čárkovité a někdy mohou i chybět. Tyčinek je 8-24 nebo i více. Gyneceum je synkarpní, složené ze většinou ze 3-5 plodolistůSemeník je svrchní. Plod je suchý nebo dužnatý, jedná se o bobuli nebo tobolku.Výsledek obrázku pro vraní oko

Související články

| hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 1 (1x)

kosatka dravá

10. únor 2017 | 16.45 | rubrika: první rubrika

KOSATKA  DRAVÁ      Zvířata jsou charakteristicky kontrastně zbarvena, s černým hřbetem, bílou hrudí a boky a bílou skvrnou nad a mezi očima. Mají těžké a podsadité tělo s velkou hřbetní ploutví. Samci dosahují 9 m délky a hmotnosti až 10 tun. Samice jsou menší, dosahují délky 8,5 m a hmotnosti 5 tun. Mláďata při narození váží 180 kg a jsou 2,4 m dlouhá.Hřbetní ploutev je vysoká asi 1,8 m, u samců je vyšší a vzpřímenější než u samic. Plavou rychlostí až 70 km/h, průměrně však 58 km/h.

Dospělí samci kosatky jsou velmi impozantní a jen těžko si je lze splést s nějakým jiným mořským tvorem. Samice a mláďata lze v teplejších vodách na větší vzdálenost zaměnit s jinými podobnými druhy čeledi delfínovití, jako jsou kosatka černá  nebo plískavice šedá.

Samice poprvé otěhotní ve věku 15 let. Od té doby procházejí periodami polyestrických cyklů s necyklickými obdobími tří a šesti měsíců. Délka těhotenství kolísá mezi 15 a 18 měsíci. Matky rodí jedno mládě přibližně každých pět let. V analyzovaných stabilních stádech nastává porod v jakoukoliv roční dobu, k nejoblíbenějším měsícům však patří zimní.Úmrtnost nově narozených mláďat je velmi vysoká – podle jednoho průzkumu téměř polovina mláďat nedosáhne věku šesti měsíců.Mláďata vyžadují péči po dva roky, pevnou potravu však přijímají už po roce. Matky je krmí až do věku cca 40 měsíců, což znamená, že v průměru za život vychovají asi 5 mláďat. Samice se obvykle dožívají 50 let, ve výjimečných případech však mohou dosáhnout 80 až 90 let. Samci se dožívají  15 let a průměrně se dožívají 30, výjimečně až 50 let.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Výsledek obrázku pro kosatka dravá která žere rybu     Související obrázek

Související články

| hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 1 (1x)

křeček zlatý

4. únor 2017 | 11.22 | rubrika: první rubrika

   křeček  zlatý  Tento až 17 centimetrový a 190 gramový hlodavec má různé typy i barvy srsti . Na hlavě má malý růžový nos, pak velice citlivé a ve stáří velmi důležité hmatové vousky, černá korálková očka přizpůsobená hlavně pro noční život, ouška a velké lícní torby, kam sbírá různá semena a zrní, ty mohou pojmout až polovinu hmotnosti dospělého jedince. V zajetí i v přírodě dlouhé hodiny tráví ohlodáváním různých kousků dřeva a kůry, protože stejně jako všem hlodavcům tak i křečkům po celý život rostou přední zuby, které si musí brousit. Délka života je mezi 2 a 3 roky. Samice je schopna porodit až 12 mláďat, které kojí zhruba 3 týdny.Základním krmivem pro křečky je směs zrní.             Výsledek obrázku pro křeček zlatý     

Související články

| hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 1 (1x)

lachtan šedý

31. leden 2017 | 15.20 | rubrika: první rubrika

lachtan šedý  Lachtani šedí mají poměrně velikou hlavu s dlouhou, zúženou a tupou tlamou, jejich ušní boltce jsou velmi malé a přiléhají k hlavě. Dospělí samci mají vrchol hlavy a šíjí tmavě hnědou až krémovou, hrudní a krční partie světlejší, jejich lebka je mohutnější

| hodnocení 1 (1x) | přečteno: 18x

rejnok ostnatý

25. leden 2017 | 18.28 | rubrika: první rubrika

 rejnok ostnatý    Rejnok ostnatý (Raja clavata) je paryba z řádu rejnoků pravých. Je nejčastějším druhem rejnokovitých v Evropě. Hřbetní strana je hnědošedá v různých odstínech, s tmavými skvrnami a světlými tečkami. Břišní strana těla je světlá. Hrudní ploutve se táhnou od rypce po obou stranách těla až k ocasu. Samičky i samci mají na hřbetě trny.
Žije na dně moří s lehce písčitým až bahnitým dnem od 20 metrů hloubky. Lze se s nimi setkat na mělčinách a v ústí řek.
Období rozmnožování je obvykle v jarních měsících kdy rejnoci jsou nejaktivnější. K oplodnění dochází v těle samice, samec se pevně přidrží samice. Samice za rok vyprodukuje až 150 vajec umístěných v pouzdru. Samice rejnoka dorůstají do 120 cm, ale samci jen 80 cm.
Rejnoci se živí kraby, krevetami, malými rybami, škeblemi a jedí dokonce i různé druhy korý

Výsledek obrázku pro rejnok ostnatý v moři

Související články

| hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 1 (1x)

úhoř elektrický

25. leden 2017 | 18.19 | rubrika: první rubrika

úhoř elektrický Paúhoř má podobně jako úhoři dlouhé hadovité tělo, s větší hlavou a tělem postupně se zužujícím k ocasu. Dosahuje velikosti až 2,5 m a hmotnosti až 20 kg. Průměrný věk ve volném prostředí není znám, v zajetí se samci dožívají 10 až 15 let, samice v průměru mezi 12 až 22 roky. Má jen malé oči a velmi slabý zrak. Obývá oblasti převážně s kalnou vodou a tak pro něho zrak není důležitý. K nalezení kořisti využívá elektrické výboje, které vytváří zvláštním orgánem umístěným v ocasu.
Paúhoř elektrický má zpravidla olivově hnědou barvu těla se žlutými skvrnami. Ve přední části hlavy se nacházejí ústa, které jsou bez zubů. Za hlavou je pak na každé straně jedna malá ploutev. Po většině délky těla se táhne protáhlá řitní ploutev, která sahá až na konec ocasu. Na těle se nenachází žádná hřbetní ploutev a ani párové břišní ploutve.
Výsledek obrázku pro paúhoř elektrický

Související články

| hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 1 (1x)

tygr balijský

25. leden 2017 | 17.49 | rubrika: první rubrika

 tygr balijský  Samice měřily na délku (ocas) nejčastěji 200-220 cm, samci obvykle 220–240 cm, někdy i více.Délka lebek u samic oscilovala mezi 24 a 27 cm, u samců mezi 27 a 31,2 cm. Nosní část byla protažená a úzká.Ocas byl relativně krátký a dosahoval délky 58–71,5 cm, pro srovnání u tygra jávského je to 77–83 cm. Samice mají něco kolem 65–80 kg, samci vážili obvykle 90–100 kg.Tyto údaje jsou vytvořeny na základě měření několika lebek a kůží a pouhého jednoho čerstvě zabitého jedince, proto by měly být brány s opatrností. Na jejich základě je nicméně možno tuto šelmu velikostně přirovnat k statným jihoamerickým formám jaguára (průměr samic 72 kg, samců 102 kg).
Zbarvení bylo tmavě oranžové, skoro až cihlové, černé pruhy byly relativně širší a poněkud méně husté, především v přední části těla, než u typického tygra jávského. Mezi pruhy byly roztroušené černé skvrny.(všiměte si na obrázku) Světlá spodní část těla byla velmi malá, zato však zbarvená téměř doběla, ostatní poddruhy jsou spíše krémové.  Na přední straně hlavy se nacházelo 4–5 párů zdvojených příčných proužků, další indonéské tygří poddruhy toto nemají. Stavbou lebky připomínal spíše tygra jávského, rozmístěním, šíří a tvarem pruhů spíše tygra sumatránského, nicméně podkladovou barvu měl tmavší než oba poddruhy, zvláště než druhý jmenovaný.

Související obrázek

Související články

| hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 1 (1x)

kakadu arový

23. leden 2017 | 14.59 | rubrika: první rubrika

kakadu arový  Kakadu arový dorůstá 55-60 cm a jeho hmotnost se pohybuje kolem 850 g. Je celý černý nebo šedý s neopeřenými červenými tvářemi, jejichž zbarvení se v případě rozrušení mění na černé. Jeho dalším výrazným znakem je roztažitelná chocholka na hlavě a velmi silný zobák, který patří k největším mezi papoušky a který mu umožňuje rozlouskávat i tvrdé skořápky ořechů a některých semen, které jsou jinak ostatním ptákům nepřístupné.Výsledek obrázku pro kakadu arový

Související články

| hodnocení: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 | 1 (1x)